امام حسن مجتبی علیه السلام: با عقل دنیا وآخرت به دست می اید.
پیامبر اسلام در خطاب به عقل و دین می فرماید:تمام خوبیها با عقل حاصل می شودوکسی که عقل ندارد دین ندارد.
خواهرانم حجاب تیغ شماست
تیغ خودرا از کف نیندازید
شرف زن به یمن عصمت اواست
این شرف را از تن نرنجانید
هرشاخه که از برون آوردسر
درمیوه آن طمع کند راهگذر
نقش توبه از دیدگاه امام صادق علیه السلام
امام صادق (ع) در این رابطه می فرمایند:اگر کسی مرتکب گناهی شود یک نقطه لکه سیاه در قلب او ایجاد می شود که چنانچه توبه نماید آن لکه سیاه بر طرف شده وپاک می گردد اما اگر توبه نکند با ارتکاب گناه دوم آن لکه شیاه بزرگتر شده وپخش میشود و همین طور و بدون اینکه توبه کند مرتکب گناه بعدی شود به حدی که این نقطه سیاه تمام قلب و دل اورا فرا بگیرد در آن صورت فلاح و رستگاری برای او نیست.
بحارالانوار ٍج73 ٍ ص327
انحراف
قرآن کریم:
از هوای نفس تبعیت نکن که تورا از راه خدا گمراه می سازد.
اصناف زنها در اسلام
رسول خدا(ص)فرمود:
زنها چهار قسمتند: 1جامع ومجمع (زن پر خیر و روزی )_2ربیع مربع (زنی است که که در دامن و فرزندی در شکم دارد)_3 کرب مقمع (زنی است که باشوهرش بد اخلاقی می کند)_4غل قمل (زن بدی است که بر گردن شوهرش افتاده و اورا آزارمی دهد).
امام صادق (ع)فرمودند: یک زن نیکوکار بهتر است از هزار مرد ناشایسه. همانا هر زنی که به مدت هفت روز به همسرش خدمت کند خداوند متعال هفت در از درهای جهنم را به روی او می بندد وهفت دراز درهای بهشت را به روی او می گشاید که می تواند از هر کدام که بخواهد وارد بهشت شود.
قوه شهوت
قوه شهوت قوه ای است که اگر غلبه کند رذائل بسیاری از وجود انسان سر میزند
اگر گناهان نظیربسیاری از دزدیها.اسرافیها.حرامخواریها.شهوت رانیها.خودبینی ها.ریاست طلبی ها.طمع ورزیها. پرخوریها.خوش خوریها.راحت طلبیها. قتلها.مدپرستیها.بی حجابیها خودنمایها.بی بندوباریها.تجملایت زاید. حرص بر دنیا.جاه طلبی و غیره از تحریک وحاکمیت قوه شهوت است. نمونه کسانی که محکوم قوه شهوت شدند عمر سعدو شمر بودن که برای ارضای قوه شهوت خود را به فاجعه بزرگ کربلا آلوده کردندودیگر همسر امام حسن مجتبی(ع) بود که آن حضرت را مسموم کرد و به شهادت رساند ودیگری هارون الرشید بود که امام هفتم را به شهادت رساند و فرزندش مأمون بود که امام رضا(ع)را به شهادت رساندو دیگری زلیخا بود که با تهمت به یوسف سالیان زیاد او را به زندان انداخت. سلطان شهوت سعی در ارضای و اشباع خود داردوبه هر خواسته ای از حلال و حرام تحریک می کند اگر مانع بر سر راه آن نباشد آدمی رادر قعر گودال شهوات فرو می غاطاند. کسانی که دارای خصوصیات مذکورند چون عقل محرک آن نیست بلکه قوه شهوت بر آنها غلبه دارد یک حیوان تمام عیارند اگرچه اسم وشکل انسان را با خودهمراه داشته باشند زیرا همت آنها شهوت آنهاست. امیرمومنین علی علیه السلام فرمود: همت حیوانات شکم آنهاست. امروز فساد همه جا را گرفته است اگرمردم حرکات و اعمال خودرا مورد سنجش قرار دهند. بسیاری از گفته ها.خریدها.رفتن ها.خوردنیها.دیدنیها.شنیدنیها و حتی بسیاری از تحصیلات وامور دیگر آنها که چه بسا ظاهری داشته باشد ناشی از تحریکات قوه شهوت است واز حاکمیت عقل در آنها خبری نیست.
علائم عقل:
امیرمومنین علی علیه السلام علائم فراوانی رادر روایات مختافی بیان فرموده است که برخی از آنها را از کتاب غررالحکم نقل می کنیم:
ژادب چهره عقل است.
اوج عقل جهاد با هوای نفس است.
تواضع ثمره عقل است.
وقار زینت عقل است.
معذرت خواهی از اشتباهات دلیل برخورداری از عقل است.
عنوان عقل مدارای با مردم است.
عقل درختی است که ثمره آن حیا و سخا است.عاقل طالب کمال است و جاهل صالب مال.
عاقل کسی است که اعمالش.گفته هایش را تصدیق کند.
عاقل کسی است که شهوتش رابمیراند.
عاقل کسی است که کسی را خوار نمی کند.
عاقل کسی است که جز در موارد نیازسخن نگوید وجزبه صلاح آخرتش مشغول گردد.
عاقل کسی است که وقتی ساکت شود فکر کند وهنگاهی که سخن گویدتوجه به خدا داشته باشدو وقتی نگاه کند پند گیرد.
عاقل کسی است که زهد ورزد به آنچه کند و خود را از عیوب منزه گرداند.
عاقل کسی است که از شهوتش دوری کند و دنیا را به آخرتش بفروشد.
پیابر اکرم(ص) فرمو:
از جمله از علائم عقل کناره گیری از دنیای فریبنده و توجه به خانه همیشگی و توشه گیری برای خانه قبرو آمادگی برای روز قیامت است.
قوه عقل:
عقل قوه ایی است که حقایق رادرک می کند مصالحرا می شناسد وبه خوبیها امر واز بدیها نهی می کند. عقل وجه مشترک بین انسان وفرشتگان و وجه امتیاز اوازحیوانات است عقل برترین مخلوق ومهمترین نعمت و وسیله کمال آدمی در قرب به حق ونیل به ارزشهای الهی است.
امیرمومنین علی علیه السلام می فرماید:قل نردبان ترقی به اعلی علیین است.
ودر روایت دیگر می فرمایید:باعقل خوبیها حاصل می شود. بابراین همه افکار.عقاید. صفات نیک و رفتارهای شایسته از عقل ناشی می شود.
اکنون تو با مرگ رفته ای و من اینجا تنها به این امید دم میزنم که با هر نفس گامی به تو نزدیک تر میشوم.
این زندگی من است.
هرکس بدون دانستن احکام دین به سوداگری پردازد درگرداب رباخواری افتد.
(نهج البلاغه-حدیث447)
فروشگاه baniasadibam | |||||||||||